Szeretettel köszöntelek a Italozók Kollektívája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Italozók Kollektívája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Italozók Kollektívája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Italozók Kollektívája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Italozók Kollektívája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Italozók Kollektívája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Italozók Kollektívája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Italozók Kollektívája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az ideális fogyókúrák elsõ lépése: igyál fogyasztókoktélokat! A következmény az lesz, hogy azanyagcseréd felgyorsul, és hamarabb megindul a fogyás. Próbáld ki az alábbi ízletes - és finom - recepteket:
Ananász-narancs italMegtisztítunk 20 dkg ananászt és egy kis darab gyömbért, felaprítjuk, hozzáadunk 1 dl narancslevet, 1 teáskanál mézet, 1 csipet fahéjat és 1 evõkanál apróra vágott citromfû levelet, majd az egészet botmixerrel pürésítjük.
|
|
"A konyak nem más, mint egy gondos szakértelemmel párolt csodálatos eszencia - a Paradicsom íze."
Az egyik legnépszerûbb az égetett szeszesitalok családjában. A színe az aranysárgától a sárgásbarnáig terjedõ skálán mozog. Az illata selymes, az ízét frissesség és kiegyensúlyozott gyümölcsaroma jellemzi. A fogyasztása jóval több, mint egyszerû gasztronómiai élvezet, a hétköznapokat megédesítõ rítus.
A konyak borból készült minõségi párlat, kizárólag Charente vidékrõl származó fehérborból.
17 éve | Kovács Istvánné Mária Magdolna | 0 hozzászólás
Szokatlan párosítások, különös ízek. Nemcsak felfrissülsz tõlük, de meglátod, jól is laksz velük. Nincs idõd ebédet fõzni? Készíts magadnak frissítõ italokat receptjeinkbõl, és újult erõvel láthatsz neki a munkának.
A gyümölcsbõl tejjel készített italok rengeteg energiát rejtenek, egészségesek, és sok bennük a vitamin. Nemcsak sportolás után esik jól, hanem reggel vagy napközben is hasznos és tápláló lehet belõle egy pohárral. Egyszerûen elkészíthetõk, hiszen a gyümölcsöt elég összeturmixolni, lereszelni, vagy villával áttörni, ehhez jön a tej, az energiát adó méz vagy cukor (esetleg fagylalt), és máris fogyasztható.
17 éve | Kovács Istvánné Mária Magdolna | 0 hozzászólás
Vodka
Tiszta, színtelen, lágy, semleges ízû, rozsból, árpából, búzából vagy burgonyából elõállított párlat, amit rendszerint érlelés-pihentetés nélkül visznek a piacra. Elsõsorban Lengyelországban, Oroszországban és Finnországban készítik. Alkoholtartalma 40-75 %. A tiszta vodka akkor a legjobb, ha jéghidegen kínálják.
Egyes válfajait utóbb ízesítik (például citrommal, borssal, bivalyfûvel, paprikával, cukorral, stb.),ezek alkoholtartalmát jelentõsen leszállítják, így már nem vodkának, hanem a címke szerinti vodka elnevezésükkel szemben inkább aromás likõrnek minõsíthetõk.
17 éve | Kovács Istvánné Mária Magdolna | 0 hozzászólás
Pezsgõ
A pezsgõt úgy 350 éve találták fel. Nem egyik napról a másikra történt, valójában nem is találták fel, de a 17. század közepén a pezsgõ divatba jött az elõkelõ londoni társaságokban.
Bár Champagne borkészítõi tökéletesítették a minõségi pezsgõk gyártásához kötõdõ különbözõ technikákat, nem tették volna, ha az angol fõváros lakói nem kedvelték volna a szándékosan elrontott bort. Mert a dolog egyértelmû volt: Champagne hideg északi éghajlatán bosszantó tehernek tartották a pezsgést.
Aperitívek, Rövid italok
Martini (Bianco, Dry, Rosso)
CInzano (Bianco, Dry, Rosso)
Campari
Becherowka
Mézes Barackpálinka
Mézes Vilmoskörte pálinka
Vilmos Körte pálinka
Kóser szilva pálinka
Fütyülõs Barack pálinka
Unicum
Jägermeister
Étvágycsepp (Mézes vegyes pálinka)
.-Bacardi Light Rum
Bacardi Black Rum
Captain Morgan Rum
Amaretto di Saronno
Bailey's
Grand Marnier
Calvados Papidoux
Malibu
Ouzo Tsantali
Gordon's Gin
Absolut
Finlandia
Smirnoff
Keglevich sárgadinnye
Montezuma Silver
Montezuma Gold
Sierra Silver
Sierra Gold
Sierra Antiguo
Ballantines (scotch)
Johnnie Walker Red (scotch)
Johnnie Walker Black (scotch)
Jim Beam (bourbon)
Jack Daniels (tennessee)
Drambui
Chivas Regal (old scotch)
Dimple (15 éves scotch)
Glenfiddich (maláta)
Courvoisier V.S.
17 éve | Kovács Istvánné Mária Magdolna | 0 hozzászólás
A whiskyknek két fõ csoportja van. Az ír illetve skót whisky, és az amerikai whiskey.(Kanadában megint whisky a neve) A whiskyt Írországban szerzetesek fedezték fel a VI. században. (a legenda szerint Szent Patrik hozta el a lepárlás titkát az íreknek 461-ben). Az elsõ írásos emlék 1170-ben említi II. Henrik írországi hódítása kapcsán. Az elsõ szeszfõzde 1608-ban nyílik Bushmillsben, majd megjelenik az elsõ híres márka a Jameson whisky, és 1817-ben csak Skóciában 2000 szeszfõzdét tartanak nyilván.
17 éve | Kovács Istvánné Mária Magdolna | 0 hozzászólás
A pálinka erjesztett gyümölcsbõl készülõ, lepárolt szeszes ital.
Leggyakoribb alapanyaga a szilva, a körte, az alma, a kajszi, a cseresznye, a szõlõtörköly és az eper.
A 2002. július 1-jén életbe lépett 1-3-1576/89-es számú elõírás (Magyar Élelmiszerkönyv) rendelkezik a pálinkáról. Ez alapján csak azok a termékek nevezhetõk pálinkának, melyek
17 éve | Kovács Istvánné Mária Magdolna | 0 hozzászólás
dr. Vásony Lajos
(A kémia és vívmányai, II. rész, Kir. Magy. Természettudományi Társulat, Budapest, 1940, 196-199. o.)
A sör ôsrégi eredet? ital. Vannak rá adatok, hogy már az ó-egyiptomiak is fôztek sört. Az ô sörük mai embernek aligha ízlenék, mert az egyrészrôl bizonyára savanykás volt, másfelôl pedig nem tartalmazott komlót, mi a sör mai fogalmához, illetôleg a mai sör zamatához, szorosan hozzátartozik. Komlót a sörfôzéshez csak a XII.
17 éve | Kovács Istvánné Mária Magdolna | 0 hozzászólás
A tej élet, erõ, egészség és még annál sokkal több. Egy olyan ital, amelyre minden fejldõsben lévõ vagy fejlett szevezetnek szüksége van. Rengeteg fajta létezik belõle, többek között aszerint, hogy milyen magas a zsírtartalma. Az Európai Unióban viszont csak három fajta tej létezik, amely újabb gondot jelent hazánknak a csatlakozás küszöbén.
Van aki az alacsonyabb, van aki pedig a magasabb zsírtartalmú tejre esküszik, mert hogy az egyikben több a vitamin, a másik viszont kevesebb kalóriát tartalmaz.
17 éve | Kovács Istvánné Mária Magdolna | 0 hozzászólás
17 éve | Kovács Istvánné Mária Magdolna | 0 hozzászólás
A kávé
Mint üdítõ, frissítõ hatású ital Európában a XVII. század óta ismeretes. Kezdettõl fogva kedvelt ital volt, és ezért a kávécserje termesztése éppen úgy, mint a kávé ivása, gyorsan elterjedt a Föld különbözõ országaiban. A kávéból készült ital igen kedvelt, nemcsak remek zamata, hanem élénkítõ serkentõ hatása miatt is, amely a koffeintartalomtól ered. Fogyasztása csökkenti a fáradtság, a kimerültség és az álmosság érzését. Mértéktelen fogyasztása azonban kedvezõdtlenül befolyásolja a szívmûködést, az egészséget.
17 éve | Kovács Istvánné Mária Magdolna | 0 hozzászólás
Gyümölcslevek és üdítõitalok
2003.09.21. 20:26
Egy kis történelem
A korábbi idõkben többször tettek kísérletet üdítõitalok készítésére; a leírások szerint a forrásvíz és a frissen préselt gyümölcslevek elegyítése során kapott kellemes ízû, frissítõ hatású italok voltak a legnépszerûbbek. A korszerû italgyártás elterjedését három fõ tényezõ segítette elõ: a gyümölcslé erjedésmentes eltarthatóságának lehetõsége (Appert, 1811), a szörpgyártás elterjedése (kezdetben 1/3 rész gyümölcslé, 2/3 rész kristálycukor felhasználásával), valamint a szikvíz elõállítása (Jedlik Ányos, 1860-as évek).
17 éve | Kovács Istvánné Mária Magdolna | 0 hozzászólás
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum egy idõszaki kiállítására készített ajánlója szerint Joseph Priestley az elsõ, aki a széndioxidot vízzel elegyített 1767-ben. Kelemen Gyula Tudomány és technikatörténet címû könyveszerint Priestley sokoldalú és ellentmondásos egyéniség volt, aki természettudományos kutatásai mellett prédikátori tevékenységet folytatott. Royston M. Roberts Véletlen felfedezések a tudományban címû könyvében leírja: Pristley kísérletezõkedve jó megfigyelõkészséggel párosult ugyan, de mivel tudományos képzettsége nem volt, eredményeibõl gyakran helytelen következtetésekre jutott.
17 éve | Kovács Istvánné Mária Magdolna | 0 hozzászólás
Kevesen tudják, hogy az anyatej mind összetételében, mind mennyiségében folyamatosan alkalmazkodik a csecsemõ igényeihez. Emiatt fontos, hogy a gyermek az édesanyja tején nõjön fel.
A koraszülött babák számtalan veszélynek vannak kitéve, mivel idegrendszerük és immunrendszerük alkalmatlan arra, hogy megbirkózzanak a kedvezõtlen környezeti hatásokkal. Az, hogy egy idõ elõtt született gyermeket már az elsõ napoktól kezdve saját édesanyja tejével táplálnak, jelentõsen növeli az esélyét a kritikus elsõ hetek átvészelésének.
Huszonöt éve, 1981. júniusában, a dél-afrikai Nelspruit-ban kiállították a földkerekség legnagyobb narancsát. Két és fél kilót nyomott, több mint tízszeresét egy közönséges narancs súlyának.
Milyen nagy egy átlagos narancs? Gyakorló és gyakorlott háziasszonyok "saccra" sok mindent tudnak. 2 gerezd fokhagyma = 20 g, 1 db paradicsom = 8 dkg, 2 fej hagyma = 10 dkg, 2 pár virsli = 30 dkg, 8 szem paradicsom = 40-50 dkg, egy fej kelkáposzta = 70 dkg és a többi.
17 éve | Kovács Istvánné Mária Magdolna | 0 hozzászólás
Borlikõr
1 l vörösbor
50 dkg cukor
1/3 rumaroma
1/3 cherry aroma
1/3 meggy aroma
3 dl szesz
A vörösbort a cukorral felforraljuk és lehûtjük. Az aromakeveréket a szeszben feloldjuk és a borral elkeverjük.
Gyógylikõr ( a Praktika 2003. nov. számából)
- gyermekököl méretû friss (vagy két diónyi szárított) gyömbér
- egy tasak darabos fahéj
-egy tasak szegfûszeg
- 50 dkg méz
- 7 dl gyümölcspálinka (vodka)
- egy másfél literes csavaros tetejû befõttes üveg.
17 éve | Kovács Istvánné Mária Magdolna | 0 hozzászólás
BOR
A szõlõbõl származó must vagy cefre alkoholos erjesztésével elõállított szeszes ital.
A borkészítés a szõlõ szüretelésével kezdõdik, ezt követi a zúzás és a bogyózás, amikor is a szõlõ cefrévé alakul. A cefrébõl a must kb. 60-70%-a kifolyik, míg a maradékot sajtolással préselik ki. A visszamaradt szilárd rész a törköly.
A must az erjesztés során alakul át borrá. Ez a Saccharomyces nemzetségbeli élesztõgombafajok révén megy végbe, amelynek során a must cukortartalma etil-alkohollá és szén-dioxiddá alakul át.
17 éve | Kovács Istvánné Mária Magdolna | 0 hozzászólás
A sör dícsérete
David Williams és Jeremy Philpott, a Chemistry in Britain cikkírói szerint méltatlanul marasztalják el a steril, mérgez? anyagoktól mentes, izotóniás sört.
A sör az leg?sibb italaink közé tartozik. Már Kr. e. 3500 táján is erjesztettek gabonát a sörf?zéshez ? jóval el?bb, minthogy kenyérsütéshez használták volna.
17 éve | Kovács Istvánné Mária Magdolna | 1 hozzászólás
Bevezetés a koktélok világába
Mi is a koktél? Lássunk egy tudományos meghatározást: szeszes italkeverék, kevert; többféle szeszes italból és ízesítõbõl kevert, összerázott ital; érdekes keverék, egyveleg, kotyvalék; összejövetel, fogadás!
A legjobban talán az érdekes keverék, egyveleg, kotyvalék tetszik. A fenti meghatározás szerint minden koktél, ami egynél több összetevõbõl áll. Mindegy hogy rázzuk, keverjük, rétegezzük, csak legyen egynél többféle ital benne.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás