Italozók kollektívája: Rövid italok, brandyk, rumok,ginek

Szeretettel köszöntelek a Italozók Kollektívája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 217 fő
  • Képek - 80 db
  • Videók - 39 db
  • Blogbejegyzések - 49 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 475 db

Üdvözlettel,

Italozók Kollektívája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Italozók Kollektívája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 217 fő
  • Képek - 80 db
  • Videók - 39 db
  • Blogbejegyzések - 49 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 475 db

Üdvözlettel,

Italozók Kollektívája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Italozók Kollektívája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 217 fő
  • Képek - 80 db
  • Videók - 39 db
  • Blogbejegyzések - 49 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 475 db

Üdvözlettel,

Italozók Kollektívája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Italozók Kollektívája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 217 fő
  • Képek - 80 db
  • Videók - 39 db
  • Blogbejegyzések - 49 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 475 db

Üdvözlettel,

Italozók Kollektívája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

Aperitívek, Rövid italok

Martini (Bianco, Dry, Rosso)
CInzano
(Bianco, Dry, Rosso)
Campari
Becherowka
Mézes Barackpálinka
Mézes Vilmoskörte pálinka
Vilmos Körte pálinka
Kóser szilva pálinka
Fütyülős Barack pálinka
Unicum
Jägermeister
Étvágycsepp (Mézes vegyes pálinka)

.-Bacardi Light Rum
Bacardi Black Rum
Captain Morgan Rum
Amaretto di Saronno
Bailey's
Grand Marnier
Calvados Papidoux
Malibu
Ouzo Tsantali
Gordon's Gin
Absolut
Finlandia
Smirnoff
Keglevich sárgadinnye
Montezuma Silver
Montezuma Gold
Sierra Silver
Sierra Gold
Sierra Antiguo
Ballantines (scotch)
Johnnie Walker Red (scotch)
Johnnie Walker Black (scotch)
Jim Beam (bourbon)
Jack Daniels (tennessee)
Drambui
Chivas Regal (old scotch)
Dimple (15 éves scotch)
Glenfiddich (maláta)
Courvoisier V.S.
Henessy V.S.
Hennessy Fine de Cognac
Remy Martin V.S.O.P.
Metaxa *****
Grappa /fior di vite/

Rock&Roll koktél Hozzávalók:

  • 5 cl vodka
  • 5 cl körtepálinka
  • 1 dl fehérbor (ízlés szerint édes vagy száraz)
  • 3 dl energiaital
  • Elkészítés:
    Elkészítés: Az italt korsóban szolgáljuk föl. A rövid italokat a borral összeöntjük, majd az energiaitallal felöntjük. Szívószállal fogyasztjuk.

    Bacardi rum:

    A világ legismertebb fehérrum márkája. Kubai eredetû rum. Cukornádcefrébõl állítják elõ a 40%-os szeszfokkal. önmagában is fogyasztják, de kiváló koktélalap.

    Bailey's (Irish Cream):

    Krémlikõr, ír whisky és kávés krém keveréke, alkoholtartalma 17%.

    Barack (brandy):

    Hajdan magyar specialitás volt a sárgabarackból konyaklepárlási desztillált, tölgyfahordóban érlelt 40%-os pálinka.

    Barackpálinka:

    Jellemzõ rá a finom, könnyú, mégis telt barackaroma és az ezt kiegészítõ enyhe, de határozottan érezhetõ magzamat. A pálinka harmónikus aromáját végül a hordós érlelés alakítja ki. Az érlelt pálinka színe halványsárgától sötétsárgáig változhat. A valódi barackpálinkát - a különleges, minõségi pálinkák készítésén kívül likõrök és koktélok ízesítésére használják.

    Batida de Coco:

    Brazil kókuszlikõr, alkoholtartalma 25% körüli.

    Becherovka:

    Cseh keserûlikõr, nevét Josepf Becher patikusról kapta. Érlelése maanapság is hagyományos eljárással történik, ahogy Joseph Becher készítette 1807-ben. A gyógynövényeket szeszben áztatta, vízzel hígította, érlelte, szûrte. Eleinte csak gyógyszertárak tartották

    Benedictine:

    Normandiai konyakalapú gyógyfüves likõr. A XVI. század elején állították elõ elõször a bencés szerzetesek, pontos receptje ma is féltett titok, csak néhányan ismerik. Fõként étkezés után fogyasztják, de koktélokhoz is szokták keverni, alkoholtartalma 40%.

    Bernina-Bitter:

    Svájci aperitif

    Bitter Lemon:

    Lime héjból készült kinin tartalmú, alkoholmentes ital (hasonló jellegû a Bitter Orange, illetve a Bitter Grapefruit is).

    Boonekamp:

    Holland gyomorkeserû, alkoholtartalma 48 %

    Borókapálinka:

    A borókapálinka, a Steinhäger, a genever, a gin közös jellemzõje a borókaaroma. Kiadós, intenzív aromájú, kifejezetten borókára emlékeztetõ illatú termék. Nevezetes a szlovákiai "borovicska" és az erdélyi "fenyõvíz", de Olaszországban is kedvelt pálinkafélék közé tartozik.

    Borovicka:

    Bórókából készült 38-40%-os szlovák pálinka.

    Brandy:

    A borpálinka angol megnevezése. A brandy a borpálinkák világszerte elterjedt gyûjtõneve. Kifogástalan minõségû borból készítik egyéb anyagok (finomszesz, ízkiegészítõk, szinezékek) hozzáadásával. Tölgyfahordóban érlelik legalább egy évig. Aranysárga-sárgásbarna színû, tiszta, 38-40%-os párlat. Legismertebb borpálinkák: metaxa (görög pálinka, vörös borból készítik), grappa (olasz pálinka, fehér vagy vörös szõlõtörkölybõl készítik), marc (francia pálinka, fehér vagy vörös szõlõtörkölybõl készítik).

    Byrrh:

    Francia, boralapú aperitif, alkoholtartalm

    Italfogyasztási szokások - Németország

    Egy Németországban 2004. novemberében készült felmérés meglepő dolgokat tárt fel. Ötből egy német nem iszik alkoholt. Ellentmondva azon sztereotípiáknak, amelyek az alkohol szerepét hangsúlyozzák a német kultúrában, az új felmérés rávilágít, hogy a németek 20% teljes mértékben nem fogyaszt alkoholt, és csak 20% iszik naponta. A felmérés, melyet a Marplan Intézet készített, 2511 német megkérdezésén alapszik. Az italfogyasztási szokásokról feltett kérdések felfedték, hogy az italfogyasztásban jelentkező különbségek inkább függnek a kortól, nemtől, iskolázottsági szinttől, mint a keresetektől - és hogy a németek nem isznak olyan gyakran, mint az előtte képzeltük. A németek közel 80%-a mondta, hogy fogyaszt alkoholt, ebből 88% volt az arány a férfiak körében, míg 70% a nők körében. A megkérdezettek 47%-a mondta, hogy alkalmanként iszik alkoholt. A kedvelt italok szempontjából az eredmények váltakozóak a nők és a férfiak között. Összességében jobban kedvelik a sört a bornál 55%-kal a 45% ellenében, de óriási, 81%-a a férfiaknak részesíti előnyben a sört a borral szemben, miközben 68%-a a nőknek a bort kedveli jobban, sőt a sört még a bor is megelőzi a kedveltségi listán, igaz csak egy százalékkal, 26% a 25% ellenében. Minél tanultabb valaki, annál valószínűbb, hogy fogyaszt alkoholt, legalábbis a felmérés ezt mutatja. Az is kiderült, hogy a nyugdíjasok sokkal gyakrabban italoznak, mint a 65 év alattiak.Földrajzi megoszlás szerint az északi tartományokban élők - mint Hamburg és Bréma - jobban kedvelik a bort a sörnél, csakúgy, mint a délebbi tarto-mányokban, például Baden-Würtenbegben. A tengerparti és parthoz közeli városokban, Hamburgban és Brémában nagyobb a rövid italt és likőröket fogyasztók aránya, mint az ország más részein.Megcáfolva az elképzelést, miszerint Németország egyenlő a sörrel, a váro-sokban élők szívesebben isznak koktélokat, mint sört, ellentétben a vidékekkelBrandy« vissza Saját cikktáramba rakom! SzármazásA brandy a borpálinka angol elnevezése, amelynek nevét a holland brandewijn-ből, azaz égetett borból eredeztetjük. Az északi országok ugyanis, mivel nem volt saját szőlőtermesztésük, a fejlett borkultúrájú országokból hozták be a finom nedűt. A bor azonban tengeri szállításra sokkal alkalmasabbnak bizonyult, ha "lelkét" kinyerve, azaz lepárolva, az eredeti térfogat egy kilenced részén hajóztatták. A hűvös klímájú cél-országban aztán a párlatot vízzel felhígítva borként fogyasztották. Sok országban készítenek brandyt, híres a francia mellett a Jerez környéki spanyol brandy, illetve az olasz és a görög brandy is. ÉrdekességA "mennyei ital" lepárlás során elpárolgott részét a franciák szeretetteljesen "az angyalok része" néven emlegetik. Készítése, előállításaA brandy a bor lepárlásával készül, azaz a bor koncentrált java. A jó minőségű borokat két szakaszban lepárolják, majd tölgyfahordóban érlelik készre. Ezután jön a keverés, finomítás, azaz a háziasítás, amelyet a különböző évjáratú párlatokkal végeznek, végül pedig a palackozás előtt utoljára újraellenőrzik az italt. JellemzésAranysárga, vagy sárgásbarna színű, tiszta 38-40%-os párlat, amelyet kifogástalan minőségű borból nyernek. Híres márkáiNapoleon brandy, Raynal V.S.O.P. Szervírozása, fogyasztásaSzervírozásához brandys poharat használunk. Ez egy alacsony talpú, kis szájú, tömzsi pohár, amelyet úgy terveztek, hogy az ember a kezében szorongatva enyhén felmelegítse a 12-18°C-os brand

    Brandy

    Szűk értelemben a brandy elnevezés minden olyan szőlő alapú pálinkára vonatkozik, melyet borból desztillálnak. Vannak "brandyk", melyek más gyümölcsből készülnek - ilyen a normandiai Calvados, mely almából készül -, de ezeket saját nevük alatt tárgyaljuk. A valódi brandyk leghíresebbje a konyak. Szőlőbrandyt készítenek mindenhol Európában és Amerikában. A legjobbakat általában kisüsti módszerrel desztillálják. Egyes gyengébb minőségű italok, melyeket mesterségesen színeznek és ízesítenek, szintén brandy néven ismertek, de ezektől az Európai Unió megtagadta a név további használatát az 1989-es törvény bevezetésével.



    Érdemes még kitérni a Görögország szárazföldi részén (és bizonyos mértékig Samos szigetén) készült brandykre, amelyek közül a megingathatatlan népszerűségű Metaxa különös figyelmet érdemel. A szülőföldjén övező nagy hűhó és az egészen különleges korfeliratozási módszer ellenére az egy meglehetősen átlagos ipari termék.

    A görög brandy sosem fogja felvenni a versenyt az érlelt konyakkal azon egyszerű oknál fogva, hogy a felhasznált szőlőfajták többnyire nem érik el azt a savassági fokot, melyből a megfelelő boralap elkészülhetne. Három fokozata van a Metaxáknak, minőségük egyre javul a három csillagtól az öt és hét felé. Ez utóbbiról azt szokták mondani, hogy mintegy fél évszázadig érlelik, de ezt az állítást érdemes némi fenntartással fogadni. Színe viszonylag világos, és sokkal édesebb íze van, mint a konyaknak, erőteljes karamellás jelleggel.

    Forrás: Stuart Walton és Brian Glover: Italenciklopédia

    Gin alapú koktélok




    Singapore Sling
    6 cl gin, 3 cl friss citromlé, 3 cl Cherry Brandy, szódavíz, jég
    Pohár: goblet
    Díszítés: narancs- és citromszeletek, maraschino cseresznye és
    mentalevél
    Az alapanyagokat a jéggel félig megtöltött pohárba öntjük. Megkeverjük,
    és kiegészítjük szódavízzzel. Díszítjük.

    Martini
    9 cl gin, 3 cl száraz vermut, jég
    Pohár: martinis
    Díszítés: egy olívabogyó, citromhéj-csík
    A gint, a vermutot és a jeget keverőpohárban összekeverjük. Az italt
    leszűrjük a martinispohárba és díszítjük.

    Bronx Coctail
    6 cl gin, 3 cl narancslé, egy öntet száraz vermut, egy öntet édes
    vermut, jég - törve és kockákban
    Pohár: magas goblet vagy highball
    Díszítés: narancshéj-csík
    Az alapanyagokat összerázzuk a tört jéggel. Leszűrjük a jéggel félig
    megtöltött pohárba és díszítjük.

    Tom Collins
    6 cl gin, 3 cl citromlé, 1 kiskanál porcukor, szódavíz, jég
    Pohár: highball
    Díszítés: narancskerék és maraschino cseresznye
    A gint, a citromlét és a porcukrot jéggel megtöltött shakerbe öntjük.
    Összerázzuk, és a jéggel félig megtöltött pohárba öntjük. Kiegészítjük
    szódavízzel.

    Gimlet
    6 cl gin, 1,5 cl citromlé, jég
    Pohár: koktélospohár
    Díszítés: egy lime-szelet
    A gint és a lime-lét a jéggel félig megtöltött keverőpohárba öntjük, és
    jól összekeverjük. A koktélospohárba szűrjük, és egy szelet lime-mal
    díszítjük.

    Strawberry Down
    6 cl gin, 5 cl kókusztej, 4 szem érett eper, jégkása
    Pohár: goblet
    Díszítés: legyező alakúra vágott eper
    A gint, a sűrű kókusztejet és az epret bőséges jéggel turmixgépben
    összekeverjük. Csak nagyon rövid ideig mixeljük, különben nem lesz elég
    sűrű. Áttöltjük a gobletbe, és díszítjük.

    Za Za
    5 cl gin, 5 cl vörös Dubonnet, egy öntet Angostura keserű
    Pohár: koktélospohár
    A pohár aljára egy öntet Angosturát öntünk. Rátöltjük a gint és a
    Dubonnet-t, majd összekeverjük.

    Negroni
    3 cl gin, 3 cl Campari, 3 cl édes vermut, szódavíz (elhagyható), jég
    Pohár: highball
    Díszítés: egy szelet citrom
    A gint, a Camparit és az édes vermutot a jéggel megtöltött pohárba
    öntjük. Hosszabb, könnyebb koktélokhoz egészítsük ki szódavízzel.

    Alexander
    3 cl gin, 3 cl barna Creme de Cacao, 3 cl friss tejszín
    Pohár: koktélospohár
    Díszítés: a pohár peremét cukorral bevonjuk, az italra csokoládét
    reszelünk
    Az alapanyagokat összerázzuk, és a cukrozott szélű pohárba töltjük. Az
    ital tetejére csokoládét reszelünk.

    Blue Lady
    3 cl gin, 6 cl Blue Curaçao, 3 cl friss citromlé, 1 kiskanál
    tojásfehérje, jég
    Pohár: koktélospohár
    Az alapanyagokat jéggel összerázzuk, majd a pohárba szűrjük.

    Jet Black
    6 cl gin, egy öntet édes vermut, 2 kiskanál Black Sambuca, jég
    Pohár: koktélospohár
    Díszítés: fél szelet citrom és egy koktélcseresznye
    Az alapanyagokat a jéggel együtt egy keverőpohárban összekeverjük.
    Leszűrjük a koktélospohárba, és díszítjük.

    Green Dragon
    6 cl gin, 3 cl zöld Creme de Menthe, 1,5 cl Kümmel (köménylikőr), 1,5 cl
    citromlé
    Pohár: koktélospohár
    Díszítés: citromhéj-csík
    Az alapanyagokat összerázzuk, és a tört jéggel félig megtöltött pohárba
    öntjük.

    Fluffy Duck
    6 cl gin, 6 cl Advocaat (tojáslikőr kordiál), 3 cl Cointreau, 3 cl
    narancslé, szódavíz, jég
    Pohár: highball
    Díszítés: narancskerék és cseresznye
    Az alapanyagokat a jéggel megtöltött pohárba öntjük, jól összekeverjük,
    és kiegészítjük a szódavízzel.

    Bourbon Highball Highball
    4 cl Bourbon whiskey
    feltöltéshez gyömbér
    1 szelet citromhéj Az italt vendégünk poharában készítjük el, amelyet feltöltünk jéggel. Beleöntjük az alapanyagokat, elkeverjük, és citromhéj spirállal díszítve szervírozzuk. Brandy Alexander Digestív
    3 cl brandy
    3 cl kakaólikőr barna
    2 cl tejszín Az alapanyagokat a shakerben jéggel összerázzuk, majd a hűtött koktélos pohárba szűrjük. Őrölt szerecsendióval meghintve szervírozzuk. Brandy Daisy

    Daisy
    3 csepp Grenadine
    1 teáskanál cukorszirup
    4 cl brandy
    feltöltéshez ásványvíz
    1 cl citromlé A Boston shakert feltöltjük tört jéggel, beleöntjük az alapanyagokat, összerázzuk, majd hűtött pohárba töltjük. Felöntjük ásványvízzel, majd koktélcseresznyével és limekarikával díszítve szervírozzuk. Brandy Zoom

    Zoom
    4 cl brandy
    3 cl tejszín
    1 evőkanál méz Az alapanyagokat shakerben jéggel összerázzuk, és hűtött koktélos pohárba szűrve szervírozzuk. Brasilia

    Fancy Drink
    4 cl Cachaca
    2 cl kókuszlikőr
    1 cl Curacao Blue
    5 cl narancslé
    4 cl ananászlé
    1 cl limelé A Boston shakert feltöltjük tört jéggel, beleöntjük az alapanyagokat, összerázzuk, és hűtött hurrikán pohárba öntjük. Sárgadinnyével díszítve szervírozzuk

    Brandy Blazer

    5 cl brandy
    1 kockacukor
    narancshéj
    citromhéj

    A brandyben feloldjuk a cukrot, beleteszünk egy-egy kis darab narancs- és citromhéjat, néhány másodpercre meggyújtjuk, s még forrón kínáljuk.

    Aperitifek




    Grin and French
    5 cl gin, 5 cl száraz francia vermut, szódavíz vagy tonik, jég.
    Pohár: highball
    Díszítés: mentaágacska és citromhéj-csík
    A gint, a vermutot és a jeget összerázzuk, majd a pohárba szűrjük. Hosszú, hűvös italhoz a gint és a vermutot jéggel megtöltött highballban keverjük össze, és öntsünk rá szódavízet vagy tonikot. Mentaágacskával díszítsük.

    Kamikaze
    6 cl vodka, 3 cl citromlé, 2 kiskanál Lime Cordial, jég
    Pohár: koktélospohár
    Díszítés: citromhéj-csík és egy szem koktélcseresznye
    Az alapanyagokat shakerbe öntjük, összerázzuk, és pohárba szűrjük.

    Americano
    5 cl Campari, 5 cl édes vermut, szódavíz, jég
    Pohár: old fashioned
    Díszítés: egy szelet narancs, citrom vagy lime, és egy szem cseresznye.
    A Camparit és a vermutot egy jéggel megtöltött pohárba öntjük. Ízlés szerinti mennyiségben belekeverjük a szódavizet.

    Blue Negligée
    3 cl Ouzo, 3 cl Parfait Amour, 3 cl zöld Chartreuse, jégkása
    Pohár: koktélospohár
    Díszítés: egy szelet citrom
    Az alapanyagokat összerázzuk, és egy jéggel félig megtöltött pohárba szűrjük.

    Gin-tonik
    3 cl gin, 15 cl tonik, jég
    Pohár: highball
    Díszítés: egy szelet citrom
    A gint a jéggel félig megtöltött pohárba öntjük, és ízlés szerint kiegészítjük tonikkal.




    Gin alapú koktélok




    Singapore Sling
    6 cl gin, 3 cl friss citromlé, 3 cl Cherry Brandy, szódavíz, jég
    Pohár: goblet
    Díszítés: narancs- és citromszeletek, maraschino cseresznye és
    mentalevél
    Az alapanyagokat a jéggel félig megtöltött pohárba öntjük. Megkeverjük,
    és kiegészítjük szódavízzzel. Díszítjük.

    Martini
    9 cl gin, 3 cl száraz vermut, jég
    Pohár: martinis
    Díszítés: egy olívabogyó, citromhéj-csík
    A gint, a vermutot és a jeget keverőpohárban összekeverjük. Az italt
    leszűrjük a martinispohárba és díszítjük.

    Bronx Coctail
    6 cl gin, 3 cl narancslé, egy öntet száraz vermut, egy öntet édes
    vermut, jég - törve és kockákban
    Pohár: magas goblet vagy highball
    Díszítés: narancshéj-csík
    Az alapanyagokat összerázzuk a tört jéggel. Leszűrjük a jéggel félig
    megtöltött pohárba és díszítjük.

    Tom Collins
    6 cl gin, 3 cl citromlé, 1 kiskanál porcukor, szódavíz, jég
    Pohár: highball
    Díszítés: narancskerék és maraschino cseresznye
    A gint, a citromlét és a porcukrot jéggel megtöltött shakerbe öntjük.
    Összerázzuk, és a jéggel félig megtöltött pohárba öntjük. Kiegészítjük
    szódavízzel.

    Gimlet
    6 cl gin, 1,5 cl citromlé, jég
    Pohár: koktélospohár
    Díszítés: egy lime-szelet
    A gint és a lime-lét a jéggel félig megtöltött keverőpohárba öntjük, és
    jól összekeverjük. A koktélospohárba szűrjük, és egy szelet lime-mal
    díszítjük.

    Strawberry Down
    6 cl gin, 5 cl kókusztej, 4 szem érett eper, jégkása
    Pohár: goblet
    Díszítés: legyező alakúra vágott eper
    A gint, a sűrű kókusztejet és az epret bőséges jéggel turmixgépben
    összekeverjük. Csak nagyon rövid ideig mixeljük, különben nem lesz elég
    sűrű. Áttöltjük a gobletbe, és díszítjük.

    Za Za
    5 cl gin, 5 cl vörös Dubonnet, egy öntet Angostura keserű
    Pohár: koktélospohár
    A pohár aljára egy öntet Angosturát öntünk. Rátöltjük a gint és a
    Dubonnet-t, majd összekeverjük.

    Negroni
    3 cl gin, 3 cl Campari, 3 cl édes vermut, szódavíz (elhagyható), jég
    Pohár: highball
    Díszítés: egy szelet citrom
    A gint, a Camparit és az édes vermutot a jéggel megtöltött pohárba
    öntjük. Hosszabb, könnyebb koktélokhoz egészítsük ki szódavízzel.

    Alexander
    3 cl gin, 3 cl barna Creme de Cacao, 3 cl friss tejszín
    Pohár: koktélospohár
    Díszítés: a pohár peremét cukorral bevonjuk, az italra csokoládét
    reszelünk
    Az alapanyagokat összerázzuk, és a cukrozott szélű pohárba töltjük. Az
    ital tetejére csokoládét reszelünk.

    Blue Lady
    3 cl gin, 6 cl Blue Curaçao, 3 cl friss citromlé, 1 kiskanál
    tojásfehérje, jég
    Pohár: koktélospohár
    Az alapanyagokat jéggel összerázzuk, majd a pohárba szűrjük.

    Jet Black
    6 cl gin, egy öntet édes vermut, 2 kiskanál Black Sambuca, jég
    Pohár: koktélospohár
    Díszítés: fél szelet citrom és egy koktélcseresznye
    Az alapanyagokat a jéggel együtt egy keverőpohárban összekeverjük.
    Leszűrjük a koktélospohárba, és díszítjük.

    Green Dragon
    6 cl gin, 3 cl zöld Creme de Menthe, 1,5 cl Kümmel (köménylikőr), 1,5 cl
    citromlé
    Pohár: koktélospohár
    Díszítés: citromhéj-csík
    Az alapanyagokat összerázzuk, és a tört jéggel félig megtöltött pohárba
    öntjük.

    Fluffy Duck
    6 cl gin, 6 cl Advocaat (tojáslikőr kordiál), 3 cl Cointreau, 3 cl
    narancslé, szódavíz, jég
    Pohár: highball
    Díszítés: narancskerék és cseresznye
    Az alapanyagokat a jéggel megtöltött pohárba öntjük, jól összekeverjük,
    és kiegészítjük a szódavízzel.



    Rum alapú italok




    Bahama Mama
    1,5 cl 75 %-os rum, 1,5 cl sötét rum, 1,5 cl kókuszlikőr, 1,5 cl
    kávélikőr, 3 cl frissen facsart citromlé, 12 cl ananászlé, tört jég
    Pohár: highball
    Díszítés: egy szem cseresznye, egy darab ananász, ananászlevelek
    Az alapanyagokat keverőpohrában összekeverjük. Áttörjük a jéggel félig
    megtöltött pohárba, és díszítjük.

    Cuba Libre
    7,5 cl világos rum, 15 cl kóla, egy negyed citrom leve, egy negyed lime
    leve, jég
    Pohár: highball
    Díszítés: hosszú lime-héj csík és két szelet citrom
    A rumot és a gyümölcsleveket a jéggel megtöltött poharába öntjük, és jól
    összekeverjük. Kiegészítjük a kólával, majd díszítjük.

    Planter's Punch
    10 cl jamaicai rum, 3 cl friss narancslé, 3 cl ananászlé, egy öntet
    Grenadine, egy öntet gyomorkeserű, szódavíz, jég
    Pohár: egy kisebb kivájt ananász vagy egy nagy pohár
    Díszítés: egy szelet ananász, ananászlevelek, egy szelet narancs és
    citrom, cseresznyék, szívószál
    A rumot, a friss gyümölcsleveket, a gyomorkeserűt, a Grendine-t és a
    jeget shakerbe tesszük, összerázzuk, és leszűrjük a jéggel kibélelt
    ananászba. Ízlés szerint kiegészítjük szódavízzel, majd díszítjük.

    Blue Heaven
    5 cl fehér rum, 1,5 Amaretto, 1,5 cl Blue Curaçao, 1,5 cl friss lime-lé,
    9-10 cl ananászlé, jég
    Pohár: highball vagy talpas goblet
    Díszítés: ananászlevelek, egy szelet lime és egy cseresznye
    Az alapanyagokat shakerbe öntjük, összerázzuk, de nem szűrjük le.
    Kitöltjük a pohárba, és díszítjük.

    Zombie
    6 cl fehér rum, 6 cl arany rum, 6 cl sötét rum, 3 cl sárgabarack-likőr,
    3 cl ananászlé, 3 cl lime-lé, egy öntet cukorszirup, tört jég
    Pohár: highball
    Díszítés: egy szelet ananász, narancs-, citrom-, és lime-szeletek
    A poharat félig megtöltjük jéggel, ráöntjük az alapanyagokat, és az
    egészet jól összekeverjük.

    Virgin Strawberry Daiquiri*
    12 cl friss eperlé vagy 25 dkg eperpép, 15 cl frissen facsart narancslé,
    egy öntet lime-lé, egy öntet citromlé, 2 csésze tört jég
    Pohár: daiquiris pohár
    Díszítés: egy szelet eper a levelével
    A gyümölcsleveket egy csésze jéggel turmixgépbe töltjük, és a legerősebb
    fokozaton nagyon rövid ideig turmixoljuk. Kiöntjük a másik csésze jéggel
    megtöltött pohárba, és díszítjük.

    Surrey Slider
    6 cl arany rum, 3 cl őszibarack snaszp, 10 cl narancslé, jég
    Pohár: highball
    Díszítés: egy szelet narancs
    A poharat csaknem színültig töltjük jéggel, és ráöntjük az
    alapanyagokat. Jól összekeverjük, majd díszítjük.

    Piňa**Colada
    9 cl fehér rum, 12 cl ananászlé, 6 cl sűrű kókusztej, kb. negyed csésze
    jégkása
    Pohár: kivájt kókuszdió vagy highball pohár
    Díszítés: ananászdarabok, cseresznye, kókuszreszelék
    Az alapanyagokat turmixgépbe öntjük, és erős fokozaton jól összekeverjük
    őket. Kitöltjük az előkészített kókuszdióba vagy pohárba.

    Yellow Bird
    9 cl fehér rum, 3 cl Galliano, 3 cl narancslikőr, 3 cl friss lime-lé,
    jég
    Pohár: pezsgőskehely
    Díszítés: egy szelet lime
    Az alapanyagokat shakerbe töltjük, összerázzuk, majd kitöltjük a
    pohárba.

    Keserű

    A "bitterek" kifejezés azon számos égetett szesz mindegyikét jelenti, melyet az általában gyógyászati célra tartott keserű füvekkel vagy gyökerekkel ízesítettek.
    Termékek széles skálája tartozik ide, kezdve a Camparival, melyből nagyobb mennyiséget is lehet fogyasztani, ahogyan más rövid italokból, egészen azon szeszekig, melyek olyan keserűek, hogy csak egyetlen cseppjét használják más italok ízesítéséhez. A négy fő íz közül a keserű az utolsó (az édes, sós és savanyú a másik három), melyet az ízlelőbimbók megtanulnak élvezni. Úgy tartják, a keserű íz kedvelése jelzi, hogy ízlelőszervünk elérte valódi érettségét.

    A keserű íz és az egészség közti kapcsolatot az a tény igazolja, hogy a tonikot serkentő hatású kitintartalma folytán eredetileg sokkal inkább általános élénkítőszerként ismerték, s nem a gin kísérőjeként, bár abban az időben többnyire mesterséges édesítőszerrel készült. A bitter másik vitathatatlan gyógyhatása abban rejlik, hogy elősegíti az emésztést.

    Címkék: rövid italok

     

    Kommentáld!

    Ez egy válasz üzenetére.

    mégsem

    Hozzászólások

    Ez történt a közösségben:

    Szólj hozzá te is!

    Impresszum
    Network.hu Kft.

    E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu