Italozók kollektívája: Likörök

Szeretettel köszöntelek a Italozók Kollektívája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 217 fő
  • Képek - 80 db
  • Videók - 39 db
  • Blogbejegyzések - 49 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 475 db

Üdvözlettel,

Italozók Kollektívája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Italozók Kollektívája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 217 fő
  • Képek - 80 db
  • Videók - 39 db
  • Blogbejegyzések - 49 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 475 db

Üdvözlettel,

Italozók Kollektívája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Italozók Kollektívája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 217 fő
  • Képek - 80 db
  • Videók - 39 db
  • Blogbejegyzések - 49 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 475 db

Üdvözlettel,

Italozók Kollektívája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Italozók Kollektívája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 217 fő
  • Képek - 80 db
  • Videók - 39 db
  • Blogbejegyzések - 49 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 475 db

Üdvözlettel,

Italozók Kollektívája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

Borlikőr



1 l vörösbor
50 dkg cukor
1/3 rumaroma
1/3 cherry aroma
1/3 meggy aroma
3 dl szesz
A vörösbort a cukorral felforraljuk és lehűtjük. Az aromakeveréket a szeszben feloldjuk és a borral elkeverjük.

Gyógylikőr ( a Praktika 2003. nov. számából)
- gyermekököl méretű friss (vagy két diónyi szárított) gyömbér
- egy tasak darabos fahéj
-egy tasak szegfűszeg
- 50 dkg méz
- 7 dl gyümölcspálinka (vodka)
- egy másfél literes csavaros tetejű befőttes üveg.
A befőttesüvegbe szórjuk bele a fűszereket, a friss gyömbért vágjuk kisujjnyi szeletekre (isteni illata van). Öntsük bele a mézet és a pálinkát.
Két-három napig, amíg a méz teljesen fel nem olvad, kevergessük. Ha már egynemű, rejtsük el az üveget biztonságos helyre. Három-négy hét múlva már jó, de továbbis állhat, csak jobb lesz.
Végül apró luku szűrőn szűrjük át.
U. i. : én még nem ittam ilyet, de most már egy pár napja éreget a spejzban. A hozzávalókból ítélve csak jó lehet. Azt írja az újsáááág, hogy a gyömbér, a fahéj, a szegfűszeg antiszeptikus hatását a méz hatóanyagai csak fokozzák. Szóval izgalommal várom, hogy mi lesz belőle, mert ajándékozni szeretném

Csokilikört szoktam csinálni: 3 dl 96%-os alkoholhoz fél l vízben 50 dkg cukrot és 3-4 e. kanál kakaót feloldani (szirupot csinálni, abban elkeverni a kakaót), majd 1 vaniliás cukrot beletenni. Hűtőben nagyon sokáig eláll

.Narancslikőr
Hozzávalók, kellékek:
0, 5l kiváló minőségű vodka
4 db vastag héjú, illatos narancs
3dl tej
2dl víz
30dkg cukor
tölcsér
filterpapír
csavaros tetejű 3l-es befőttes üveg
Elkészítés
Az érlelés ideje 3 hét. Ezalatt naponta 1-2-szer alaposan fel kell rázogatni a keveréket.
A narancsok sárga héját fejtsük le, majd a belső fehér réteget gondosan kaparjuk ki.
Tegyük a befőttes üvegbe és öntsünk rá fél liter vodkát.
Egy hét elteltével öntsünk rá 3dl tejet.
Újabb egy hét elteltével 30dkg cukorból és 2dl vízből főzött, majd kihűtött szirupot teszünk hozzá.
A harmadik hét letelte után szűrőpapíron átszűrjük és az időközben megfestett palackba töltjük.

After Eight likőr

Véleményem szerint az emberiség két nagy csoportra osztható: aki imádja az After Eight csokit és aki utálja.
Nos, ez a recept az előbbi tábornak szól.
A csokipor elhagyásával egyszerű mentalikőrt kapunk, ami önmagában is nagyon kellemes ital.
Hozzávalók, kellékek:
0, 5l kiváló minőségű vodka
4 dkg Holland csokoládépor
1 db vaníliarúd
1 maréknyi friss mentalevél(a Kaiser-ben kapható élő növényke)
3dl tej
3dl víz
40dkg cukor
tölcsér
filterpapír
csavaros tetejű 3l-es befőttes üveg

Elkészítés
Az érlelés ideje 3 hét. Ezalatt naponta legalább 1-2-szer alaposan fel kell rázogatni a keveréket.
Tegyük a befőttes üvegbe a csokiport és az összezúzott mentaleveleket.
Öntsünk rá fél liter vodkát.
Egy hét elteltével szűrjük le.
Öntsünk hozzá 3dl vízből és 30 dkg cukorból főzött szirupot(lehűtés után), valamint 3dl tejet.
Két hétig érleljük, naponta többször rázogatva.
Két hét elteltével újra leszürjük és újabb két hétig érleljük. Ezután már csupán az utolsó szűrés következik.
Innentől végleges helyére, a díszes palackba kerülhet.

Tojáslikőr

A harmadik ajánlatom - a színében is passzoló - tejszínes tojáslikőr.

Hozzávalók, kellékek:
0, 5l kiváló minőségű vodka
1 db vaníliarúd
6db tojássárga
5dl tejszín
30dkg porcukor

Elkészítés
A cukrot a tojássárgával habosra keverjük.
Közben felforraljuk a tejszínt az összedarabolt vaníliával.
A tejszínt gőz fölé helyezzük és óvatosan habverővel belekeverjük a cukros tojást.
Ezután levesszük a gőzről és habosra verjük, majd kis adagokban hozzákeverjük a vodkát.
Addig kevergetjük, amíg ki nem hűl.
Selymes ízű, krémes italt kapunk.

Karácsonyi puncs

2 citrom
2 narancs héját egészen vékony csíkokban lehámozni , levüket kifacsarni,
2 szem csillagánizzsal
1 rúd apróra vágott vaníliával,
1 rúd fahéjjal
pár szem szegfűszeggel
125 gramm fehér (sötét is jó kandiscukorral befőttesüvegbe tenni és felönteni annyi
rummal(v. whiskeyvel), hogy bőven ellepje.
14 napig állni hagyni, addig feloldódik a cukor és a szesz átveszi az aromákat.
Csészékbe tölteni és 1:4 vagy 1:5 arányban lobogó forró vízzel hígítani.
( Minél jobb minőségű a rum, annál finomabb lesz a puncs, de kommerszből sem rosz. )
Ha kifogyott az ital, citrom-, narancslével és rummal megint fel lehet tölteni pár alkalommal, amíg a fűszerek bírják.

HYPOKRAS

7dl szaraz fehér bor, 70g cukor, 1 rud fahéj, 3 szekfüszeg, 3 evökanal narancslé, 1 evökanal citromlé. 7dl vörös bor.
Fehér bort, cukrot, füszereket és a gyümölcsleveket felfözzük, keverjük amig a cukor elolvad. Levesszük a tüzröl és hozza adjuk a vörös bort. Egy kancsoban hagyjuk kihülni. Kivesszük a füszereket, üvegbe töltjük, lezarjuk. 3-4 hétig hüvös, sötét helyen taroljuk. Utana egy par hétig fogyszthato, de gondolom hamarabb elfogy.

Forralt bor Ha már karácsony van, stílusosabb italt nem is készíthetnénk. A következő recept kb. négy személynek elég, igény szerint minden hozzávaló adagot lehet duplázni. Szóval, 6 dl bort (lehetőleg egyszerű kannás vörösbort), 3 dl vizet, 10-12 dkg cukrot, egy fél citrom reszelt héját, valamint egy kis fahéjat és szegfűszeget alaposan összekeverünk, majd fél órát állni hagyjuk. Egyszer felforraljuk, hozzáadjuk a fél citrom levét, majd alaposan leszűrve, még forrón kínáljuk.

Narancsbólé
25 dkg kockacukrot ledörzsölünk két narancs és egy citrom héján, ez lesz főzetünk alapeleme. Ehhez hozzáadunk egy késhegyni fahéjat, 1 dl rumot, 1 l vörös- és 1 l fehérbort. Mindezt alaposan felforraljuk, egy konyharuhán átszűrjük, hozzáadjuk a narancsok belsejét, amit előzőleg vékony kockákra vágtunk. Ha kihűlt, jégre teszzük és tálalás előtt felöntjük 1 l szódával, pezsgővel vagy habzóborral.

Cointreau
Ez az egyik legfinomabb és legdrágább italkülönlegesség, amit mostantól otthon is elkészíthetünk. Egy 3 l-es üvegbe 1 l alkoholt öntünk, hozzáadunk 1 kg cukrot, 1 apró darabokra vágott citromot és narancsot (mindkettőt héjastul), valamint 1 rúd kettévágott vaníliát. Az üveget jól lezárjuk, majd 15 napon át állni hagyjuk, de minden nap alaposan felrázzuk. Két hét elteltével vásznon, majd szűrőpapíron áttöltve leszűrjük. Jól lehűtve fogyasszuk

Kókuszlikőr Hozzávalók:
4 dl tiszta szesz, 50-60 dkg cukor, 1, 5 liter tej, 10 dkg kókuszreszelék, 2 csomag vaníliacukor.
Elkészítés:
A tejet felforraljuk, és ezt követően a kókuszreszelékkel 1 órán át lassú tűzön főzzük. A tűzről levéve a cukrot és a vaníliacukrot belekeverjük. Ha kihűlt, átszűrjük, és az alkohollal összekeverjük.

mézes pálinka recept. Megkérdeztem,elég bonyolult,de azért leírom. Egy rész pálinka, egy rész méz, jó alaposan összekeverve, és kb 4-6 hétig pihentetve, praktikusan az üvegében.Húgom szerint, Vilmosból nagyon finom, de igazából bármilyen pálika jó hozzá, főleg minnél tovább van ideje érni. A gyengébb minőségű szeszből készülteket szokta chilivel, vagy erős mini paprikával ízesíteni úgy hogy egy kicsit nyom bele, egyet kettőt meg tűvel megszurkál, és belerakja egészben. Ahogy halad előre az idő, úgy válik egyre tüzesebbé a pálinka. Készítéskor érdemes azért meg- meg kóstolni, vagy kostóltatni, mert könnyű túlerősíteni. Tudom ajánlani, mert főleg behűtve mindenki szokta szeretni. Van olyan leírás is, ahol a mézet először ugyanannyi vízzel egy óráig kell főzni, lehabozgatni, majd ha kihült összekeverni a pálinkával.Igazából nem érzékelhető különbség, de lehet ez azért van, mert mindig igazi házimézet használ. Ha bolti bizonytalan összetételű a méz, lehet érdemes forralni, és a koszokat, meg segédanyagokat lehabozni.


12. Teaimádóknak

Végy egy doboz fekete teát (pl. twinings earl grey)1. Száríts meg teljesen csörgősre 4 karika narancsot.Törd negyedekre (ha kicsit is nedves marad, be fog penészedni), keverd hozzá a fekete teához, + néhány szemes borsot, szegfűborsot, szegfűszeget, fahéjrudat, stb.2. Száríts meg teljesen csörgősre 4 karika almát.Törd negyedekre, keverd hozzá a fekete teához, adj hozzá egy összetört fahéjrudat, szegfűszeget (esetleg ánizst, kardamómot), mazsolát stb.Esetleg szárítot csipkebogyót, hibiszkuszvirágot.Tedd ezeket egy-egy szép üvegbe, tekerj az üveg nyakára raffiát és köss rá egy-egy karika szárított almát/narancsot a tea jellegétől függően.Legalább 2 hétig hagy állni, hogy összeérjenek


Sörlikőr

1/2 l barna sör
20 dkg cukor
1 vaníliarúd
1/4 l alkohol
A sört a cukorral és a vaníliával felfőzzük, hűlni hagyjuk. Az alkoholt hozzákeverjük, és legalább 1 hónapig érleljük.

Bailey's

3, 3 dl kommersz whisky
3, 2 dl habtejszín
2 tubus sűrített tej
1, 5 dl finom feketekávé
1 evőkanál instant kakaó
1 csomag vaníliás cukor vagy 1/2 ampulla vaníliaaroma.
A kakaót a feketekávéval csomómentesre keverjük és hidegen a többi hozzávalóval jól összekeverjük. Kb. 1 l lesz belőle. Próbáld ki tejszínes mogyoró-aromával, illetve kávé, kakaó és vanília nélkül is! A tejszínt fel is lehet forralni, majd lehűteni, édesszájúak részére megcukrozni (vagy több sűrített tejet használni), whisky helyett pedig vodkával vagy gyógyszertári tiszta szesszel készíteni.

Tojáslikőr

5 tojás sárgáját jó alaposan kikeverünk egy kikapart vanília belével és 1 csésze porcukorral. Apránként hozzáadunk 6 dl forralt és lehűtött tejet, 2 dl 90 fokos alkoholt és 1/2 dl konyakot. Lehet konyak nélkül is csinálni 6dl tejjel és 2 és 1/2 dl alkohollal, vagy vodkával, utóbbi esetben 3 dl tejet és 1/2 l vodkát adunk hozzá. Hűvös helyen 3-4 hétig pihentetjük, néha összerázzuk.

Címkék: likörök

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu