Szeretettel köszöntelek a Italozók Kollektívája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Italozók Kollektívája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Italozók Kollektívája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Italozók Kollektívája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Italozók Kollektívája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Italozók Kollektívája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Italozók Kollektívája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Italozók Kollektívája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
17 éve | Kovács Istvánné Mária Magdolna | 0 hozzászólás
Gyümölcslevek és üdítõitalok
2003.09.21. 20:26
Egy kis történelem
A korábbi idõkben többször tettek kísérletet üdítõitalok készítésére; a leírások szerint a forrásvíz és a frissen préselt gyümölcslevek elegyítése során kapott kellemes ízû, frissítõ hatású italok voltak a legnépszerûbbek. A korszerû italgyártás elterjedését három fõ tényezõ segítette elõ: a gyümölcslé erjedésmentes eltarthatóságának lehetõsége (Appert, 1811), a szörpgyártás elterjedése (kezdetben 1/3 rész gyümölcslé, 2/3 rész kristálycukor felhasználásával), valamint a szikvíz elõállítása (Jedlik Ányos, 1860-as évek).
|
|
17 éve | Kovács Istvánné Mária Magdolna | 0 hozzászólás
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum egy idõszaki kiállítására készített ajánlója szerint Joseph Priestley az elsõ, aki a széndioxidot vízzel elegyített 1767-ben. Kelemen Gyula Tudomány és technikatörténet címû könyveszerint Priestley sokoldalú és ellentmondásos egyéniség volt, aki természettudományos kutatásai mellett prédikátori tevékenységet folytatott. Royston M. Roberts Véletlen felfedezések a tudományban címû könyvében leírja: Pristley kísérletezõkedve jó megfigyelõkészséggel párosult ugyan, de mivel tudományos képzettsége nem volt, eredményeibõl gyakran helytelen következtetésekre jutott.
17 éve | Kovács Istvánné Mária Magdolna | 0 hozzászólás
Kevesen tudják, hogy az anyatej mind összetételében, mind mennyiségében folyamatosan alkalmazkodik a csecsemõ igényeihez. Emiatt fontos, hogy a gyermek az édesanyja tején nõjön fel.
A koraszülött babák számtalan veszélynek vannak kitéve, mivel idegrendszerük és immunrendszerük alkalmatlan arra, hogy megbirkózzanak a kedvezõtlen környezeti hatásokkal. Az, hogy egy idõ elõtt született gyermeket már az elsõ napoktól kezdve saját édesanyja tejével táplálnak, jelentõsen növeli az esélyét a kritikus elsõ hetek átvészelésének.
Huszonöt éve, 1981. júniusában, a dél-afrikai Nelspruit-ban kiállították a földkerekség legnagyobb narancsát. Két és fél kilót nyomott, több mint tízszeresét egy közönséges narancs súlyának.
Milyen nagy egy átlagos narancs? Gyakorló és gyakorlott háziasszonyok "saccra" sok mindent tudnak. 2 gerezd fokhagyma = 20 g, 1 db paradicsom = 8 dkg, 2 fej hagyma = 10 dkg, 2 pár virsli = 30 dkg, 8 szem paradicsom = 40-50 dkg, egy fej kelkáposzta = 70 dkg és a többi.
17 éve | Kovács Istvánné Mária Magdolna | 0 hozzászólás
Borlikõr
1 l vörösbor
50 dkg cukor
1/3 rumaroma
1/3 cherry aroma
1/3 meggy aroma
3 dl szesz
A vörösbort a cukorral felforraljuk és lehûtjük. Az aromakeveréket a szeszben feloldjuk és a borral elkeverjük.
Gyógylikõr ( a Praktika 2003. nov. számából)
- gyermekököl méretû friss (vagy két diónyi szárított) gyömbér
- egy tasak darabos fahéj
-egy tasak szegfûszeg
- 50 dkg méz
- 7 dl gyümölcspálinka (vodka)
- egy másfél literes csavaros tetejû befõttes üveg.
17 éve | Kovács Istvánné Mária Magdolna | 0 hozzászólás
BOR
A szõlõbõl származó must vagy cefre alkoholos erjesztésével elõállított szeszes ital.
A borkészítés a szõlõ szüretelésével kezdõdik, ezt követi a zúzás és a bogyózás, amikor is a szõlõ cefrévé alakul. A cefrébõl a must kb. 60-70%-a kifolyik, míg a maradékot sajtolással préselik ki. A visszamaradt szilárd rész a törköly.
A must az erjesztés során alakul át borrá. Ez a Saccharomyces nemzetségbeli élesztõgombafajok révén megy végbe, amelynek során a must cukortartalma etil-alkohollá és szén-dioxiddá alakul át.
17 éve | Kovács Istvánné Mária Magdolna | 0 hozzászólás
A sör dícsérete
David Williams és Jeremy Philpott, a Chemistry in Britain cikkírói szerint méltatlanul marasztalják el a steril, mérgez? anyagoktól mentes, izotóniás sört.
A sör az leg?sibb italaink közé tartozik. Már Kr. e. 3500 táján is erjesztettek gabonát a sörf?zéshez ? jóval el?bb, minthogy kenyérsütéshez használták volna.
17 éve | Kovács Istvánné Mária Magdolna | 1 hozzászólás
Bevezetés a koktélok világába
Mi is a koktél? Lássunk egy tudományos meghatározást: szeszes italkeverék, kevert; többféle szeszes italból és ízesítõbõl kevert, összerázott ital; érdekes keverék, egyveleg, kotyvalék; összejövetel, fogadás!
A legjobban talán az érdekes keverék, egyveleg, kotyvalék tetszik. A fenti meghatározás szerint minden koktél, ami egynél több összetevõbõl áll. Mindegy hogy rázzuk, keverjük, rétegezzük, csak legyen egynél többféle ital benne.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás