Italozók kollektívája: Étel-ital párosítás

Szeretettel köszöntelek a Italozók Kollektívája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 217 fő
  • Képek - 80 db
  • Videók - 39 db
  • Blogbejegyzések - 49 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 475 db

Üdvözlettel,

Italozók Kollektívája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Italozók Kollektívája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 217 fő
  • Képek - 80 db
  • Videók - 39 db
  • Blogbejegyzések - 49 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 475 db

Üdvözlettel,

Italozók Kollektívája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Italozók Kollektívája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 217 fő
  • Képek - 80 db
  • Videók - 39 db
  • Blogbejegyzések - 49 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 475 db

Üdvözlettel,

Italozók Kollektívája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Italozók Kollektívája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 217 fő
  • Képek - 80 db
  • Videók - 39 db
  • Blogbejegyzések - 49 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 475 db

Üdvözlettel,

Italozók Kollektívája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Az étel-ital párosítás egyre nagyobb kihívás manapság
Chef László, 2007, december 27 - 10:19

gasztronómiaA nagyokat kortyoló sauternesi franciák az 1800-as években Sauternest ittak szinte mindennel, hiszen abban az időben többnyire csak édes borokat készítettek. Valószínűleg sokkot kapnának korunk hatalmas borválasztékától, nem is beszélve a sok ezer különleges italról, amiknek növekvő választéka csak fokozza a problémát, hogy: melyiket milyen ételhez is kínáljuk! Ezt ráadásul az is bonyolítja, hogy a nyersanyagok és az ételkészítési technikák is állandóan újulnak. A régi törvény szerint: "igyál fehéret hallal, vagy csirkével, vöröset marhával és birkával" többé nem alkalmazható. Ettől sokan tehetetlenül égbe emelik a kezüket és belenyugszanak az optimálisnál jóval szerényebb párosításba.

A Francia ételek és borok szinte úgy lettek kitalálva, hogy kölcsönösen emeljék egymás élvezeti értékét. Klasszikus párosításukat egyszerűen alkalmazhatjuk.
Ezeket a régen kialakult kombinációkat ma már csak alapnak használják azok a szakácsok akik globális ízeket és technikákat alkalmaznak.
Lehetetlen is lenne mindig a hagyományokat követni, hiszen az általuk kreált étel és recept sokszor nem öregebb egy-két óránál!
Az új amerikai konyha felvirradtával átalakultak az étkezési szokásaink is. Manapság az átlag amerikai egy hét alatt hét fajta ételt is kipróbál
a világ különböző tájairól, a pizzától a sushin keresztül a quesadilla-ig. Ezeknek az íz világa csak annyira tér el a hagyományostól, mint az ökrösszekér a Ferraritól. Párosítani az ételt és italt tehát nem olyan egyszerű mint 20-30 évvel ezelőtt, amikor az elsődleges dolgunk az volt, hogy válasszunk vörös és fehér vagy Francia és Napa között. A drágább éttermekben a sommelierek voltak az egyedüli emberek, akik állandó kontaktusban álltak az ilyenfajta ínyencségekkel.
Manapság az egyre növekvő számú bor clubok és az internet segítségével, a FedEx, a DHL közreműködésével már minden adott hogy az otthonunkba hozzuk ezt az élvezetet, hiszen a szó szoros értelmében az ajtónk elé varázsolják a világ összes italát.
Nyugodjunk meg, nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy élvezetes kombinációkat hozzunk össze és nem kell azt sem tudnunk miként és hol készült a fogyasztott bor ahhoz, hogy eldöntsük ízlik-e vagy sem!

Az egész étel-ital párosítás azért van, hogy érezd és figyeld azt amit a szemed, az orrod és a szád közölni akar veled! Sok ember érzések nélkül eszik-iszik, sokan igyekeznek ízlelni, de hiába, mert nem bíznak az érzékeikben annyira, hogy eldöntsék élvezetes volt-e az a párosítás vagy sem.
Valószínű, hogy a Te ízlésed különbözik az enyémtől, de különbözhet azétól is aki ajánlja a bort.
Szóval nekünk kell megtanulnunk figyelni, bízni az érzékeinkben és garantálom, hogy ezek soha nem fognak félrevezetni!

Ital párosítások

Libamáj: Armagnac, Banyuls, Barsac, Sör, Koktélor Brandyvel készítve, Muscat, Port Tawny vagy Ruby
Marha hús ételek: Barolo, Brunello, Barbaresco, Chianti, Tea fekete és Kínai Oolong
Lencse, bab ételek: Sör, Shiraz, Zinfandel, Chianti
Vaddisznó / Vadételek: Aglianico, Mourvédre, Barolo, Barbera, Zinfandel
Kaviár: Sör Pilsner, Champagne (száraz: B;anc De Blancs), Pinot Gris. (Alsatian), Sake, Vermouth, Vodka
Halételek: Chablis, Champagne, Albarino, Aligoté, Chardonnay, Sake, Sancerre, Vinho Verde
Szilveszteri malac: Sake, Sör, Ginger Ale, Merlot, Tea, Viognier, Pinot Gris, Tempranillo, Shiraz / Syrah
Csirke ételek: Beaujolais, Chardonnay, Dolcetto, Merlot, Pinot Noir (Oregon), Viognier, KIEVI CSIRKE: Sör, Fehér Burgundy,
Csokis desszertek: Cognac, Sör, Champagne, Framboise, Marsala, Rum, Sherry Édes, Malaga, Maury, Sake Édes,
Torta: Asti, Marsala, Tokaji, Vin Santo, Muscat (narancsos), Sauternes, Kávé, Tea
Gyümölcs: Asti, Banyuls, Száraz Champagne, Chenin Blanc, Riesling
Palacsinta: Asti, Calvados, Sherry Édes, Sauternes, Vouvray
Füge, szárított gyümölcs: Muscat, Port Tawny vagy Ruby, Tokaji



Chef László
Santa Monica
2007. december 27.

Címkék: gasztronómia étel-ital párosítás

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu