Szeretettel köszöntelek a Italozók Kollektívája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Italozók Kollektívája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Italozók Kollektívája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Italozók Kollektívája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Italozók Kollektívája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Italozók Kollektívája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Italozók Kollektívája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Italozók Kollektívája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A nagyokat kortyoló sauternesi franciák az 1800-as években Sauternest ittak szinte mindennel, hiszen abban az időben többnyire csak édes borokat készítettek. Valószínűleg sokkot kapnának korunk hatalmas borválasztékától, nem is beszélve a sok ezer különleges italról, amiknek növekvő választéka csak fokozza a problémát, hogy: melyiket milyen ételhez is kínáljuk! Ezt ráadásul az is bonyolítja, hogy a nyersanyagok és az ételkészítési technikák is állandóan újulnak. A régi törvény szerint: "igyál fehéret hallal, vagy csirkével, vöröset marhával és birkával" többé nem alkalmazható. Ettől sokan tehetetlenül égbe emelik a kezüket és belenyugszanak az optimálisnál jóval szerényebb párosításba.
A Francia ételek és borok szinte úgy lettek kitalálva, hogy kölcsönösen emeljék egymás élvezeti értékét. Klasszikus párosításukat egyszerűen alkalmazhatjuk.
Ezeket a régen kialakult kombinációkat ma már csak alapnak használják azok a szakácsok akik globális ízeket és technikákat alkalmaznak.
Lehetetlen is lenne mindig a hagyományokat követni, hiszen az általuk kreált étel és recept sokszor nem öregebb egy-két óránál!
Az új amerikai konyha felvirradtával átalakultak az étkezési szokásaink is. Manapság az átlag amerikai egy hét alatt hét fajta ételt is kipróbál
a világ különböző tájairól, a pizzától a sushin keresztül a quesadilla-ig. Ezeknek az íz világa csak annyira tér el a hagyományostól, mint az ökrösszekér a Ferraritól. Párosítani az ételt és italt tehát nem olyan egyszerű mint 20-30 évvel ezelőtt, amikor az elsődleges dolgunk az volt, hogy válasszunk vörös és fehér vagy Francia és Napa között. A drágább éttermekben a sommelierek voltak az egyedüli emberek, akik állandó kontaktusban álltak az ilyenfajta ínyencségekkel.
Manapság az egyre növekvő számú bor clubok és az internet segítségével, a FedEx, a DHL közreműködésével már minden adott hogy az otthonunkba hozzuk ezt az élvezetet, hiszen a szó szoros értelmében az ajtónk elé varázsolják a világ összes italát.
Nyugodjunk meg, nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy élvezetes kombinációkat hozzunk össze és nem kell azt sem tudnunk miként és hol készült a fogyasztott bor ahhoz, hogy eldöntsük ízlik-e vagy sem!
Az egész étel-ital párosítás azért van, hogy érezd és figyeld azt amit a szemed, az orrod és a szád közölni akar veled! Sok ember érzések nélkül eszik-iszik, sokan igyekeznek ízlelni, de hiába, mert nem bíznak az érzékeikben annyira, hogy eldöntsék élvezetes volt-e az a párosítás vagy sem.
Valószínű, hogy a Te ízlésed különbözik az enyémtől, de különbözhet azétól is aki ajánlja a bort.
Szóval nekünk kell megtanulnunk figyelni, bízni az érzékeinkben és garantálom, hogy ezek soha nem fognak félrevezetni!
Ital párosítások
Libamáj: Armagnac, Banyuls, Barsac, Sör, Koktélor Brandyvel készítve, Muscat, Port Tawny vagy Ruby
Chef László
Santa Monica
2007. december 27.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!