Italozók kollektívája: Bor-bírálat

Szeretettel köszöntelek a Italozók Kollektívája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 217 fő
  • Képek - 80 db
  • Videók - 39 db
  • Blogbejegyzések - 49 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 475 db

Üdvözlettel,

Italozók Kollektívája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Italozók Kollektívája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 217 fő
  • Képek - 80 db
  • Videók - 39 db
  • Blogbejegyzések - 49 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 475 db

Üdvözlettel,

Italozók Kollektívája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Italozók Kollektívája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 217 fő
  • Képek - 80 db
  • Videók - 39 db
  • Blogbejegyzések - 49 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 475 db

Üdvözlettel,

Italozók Kollektívája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Italozók Kollektívája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 217 fő
  • Képek - 80 db
  • Videók - 39 db
  • Blogbejegyzések - 49 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 475 db

Üdvözlettel,

Italozók Kollektívája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

Bor-bírálat

Forrás: Gyürky Anta

l

A borízlelés (kóstolás) szabályai e következők:

  • 1-ör. A kóstolás amenyire lehet délelőtt történjék, míg a szájíz az evés által nincs felingerelve ivásra, vagy míg a szájíz nem izgatott.
  • 2-or. A dohányzást s szivarozást a kóstolás alkalmával mellőzni kell, mert néha a dohányzás az ivásra nagyobb vágyat ébreszt, s az ily vágy mellett a bor jobban esik s az íze csalóbb, de a dohányzás a szájízt el is tompítja, s így a bor íze nehezebben ítélhető meg.
  • 3-or. Ha többféle bort kóstol az ember, szükséges száját gyakran vízzel kiöblíteni, nehogy az előbb kóstolt bor utóíze a később kóstoltnak ízére hathasson.
  • 4-er. A kóstolásnál a bort előbb a pohárban meg kell mozgatni, vagy öntés után rögtön az orrhoz vinni, hogy szaglás által is lehessen az illatról (bouquet) ítéletet hozni.
  • 5-ör. Nem szabad a bort hamar lenyelni, (sőt lenyelni nem is szükséges okvetlen), hanem a szájban meg kell egy kevéssé forgatni, s különösen szükséges, hogy a szájba vett mennyiséget a nyelvtövével a szájpadláshoz, s illetőleg az orrlyukakhoz, s a nyeldeklő vitorláihoz nyomattassék, mert itt összpontosulnak az ízlelő érzékek.
  • 6-or. Tudni kell, hogy a borban természete s fajához képest micsoda jellemet s tulajdonságot keres az ember.

Forrás:http://www.torzsasztal.com/boraszatok.php?id=inc/boraszatok2/varsanyi.php#borbiralat

Címkék: Bor-bírálat

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Mindössze két borminta nem kapott semmilyen különösebb minősítést a szombaton, negyedjére megrendezett halmi borversenyen, amelyet a helyi Szarvaskő Hegyközség és az önkormányzat szervezett. Az értékelés során elhangzott: annak ellenére, hogy valamikori hírnevéhez képest visszaesett a szőlészet–borászat Halmihegyen, ezen a vidéken a legideálisabbak a feltételek a mezőgazdaság ezen ágazata számára.

Miközben az első két versenyen számos hibás bort talált a zsűri, a tavalyi után a szombati, negyedik megmérettetés egyértelmű sikert hozott a Halmihegyen szőlészkedő borosgazdák számára — jelentette ki Bencze Zoltán, a bíráló bizottság avasújvárosi tagja, akit munkájában Komáromi József és Umhauser Valéria segített ezúttal is. A kóstolt borok szinte egytől–egyig kitűnőek voltak: nem csak emiatt volt nehéz dolga a zsűrinek, hanem azért is, mert csak királyleánykából több mint tizenöt mintát vonultattak fel, amelyek között árnyalatnyi volt a különbség. A bevett szokás az, hogy egy hasonló versenyen a borok legtöbb 30 százaléka részesülhet aranyéremben: ez megint nehézséget jelentett — tudhatták meg a résztvevők. Ami a kevesebb pontszámot kapott bormintákat illeti, néhányon érződött a hordóíz, másfajta, borok esetében fellelhető hiányosságot nemigen találtak a szakemberek.
— Óriási bűn nem kihasználni azokat az adottságokat, amelyeket ez a vidék nyújt a szőlészet és a borászat számára: a megyében Halmihegynek és Túrterebeshegynek a legideálisabb a mikroklímája a mezőgazdaság ezen ágazata számára — jelentette ki Bencze Zoltán.
Komáromi József fontosnak tartotta kihangsúlyozni: hiába állítja valaki magáról azt, hogy milyen jó bora van, minden borász annyit ér, amennyit társai gondolnak róla. A szakember szerint a nagy lehetőségek nem jönnek maguktól, és a borászatban is az fog majd érvényesülni, aki kialakítja magának a megfelelő feltételeket — az, aki elkötelezi magát, jó, ha minél hamarabb meghozza a döntést az előbbrelépésre. A zsűrielnök ezt követően a bor jelentőségéről, tiszteletéről, illetve a bor és az erkölcs kapcsolatáról tartott előadást. Kispál János, a Szarvaskő Hegyközség elnöke üdvözölte ezt követően a megjelenteket, majd a reklám helye következett: két forgalmazó cég képviselője is termékbemutatót tartott a borosgazdák számára.
Az idei halmi borversenyt a sárközújlaki Tarr László nyerte, muskotály borára adott a legtöbb pontot a zsűri. Aranyérmes elismerésben részesültek még: Kornics Gusztáv (királyleányka), Sporer Josef (vegyes), Incze Lajos (vegyes), Kispál János (vegyes, királyleányka és muskotály), Dobroka Dorin (két muskotály), Nagy Sándor (Avasújváros, olaszrizling és vegyes), Balogh László (királyleányka). A vörösborminták közül három érte el az aranyéremnek megfelelő pontszámot: Tarr László és Josef Sporer cabernet sauvignonjai aratták a legnagyobb sikert a szakemberek körében.
A fehérborok közül hat minta kapott ezüstérmet, hét bronzot, a vörösek közül négy és két mintát részesítettek ilyen oklevélben. A versenyt ünnepi ebéd zárta, majd a résztvevők több csoportja is pincelátogatásra indult, ahol tovább folytatták a fakultatív borkósoltást — így például Mike Sándor és fiai, valamint Dobroka Dorin pincéiben is hosszabban eszmecseréztek a borosgazdák.
Fodor I.

Válasz

A világ legnagyobb borfogyasztója
Az Egyesült Államok lesz a legnagyobb borfogyasztó 2010-re. Sőt nem kizárt, hogy az idén. A Wine Market Council jelentése szerint tavaly 304 millió karton bor kelt el Amerikában, ami egyrészt rekord, másrészt egy tizenötéves töretlen trend legutóbbi állomása. Ezzel vélhetően megelőzték az eddig második Olaszországot, és küszöbön áll a franciák trónfosztása. Bor per kopfban viszont a franciák magasról alázzák az amerikaiakat - ők évente 68 litert fogyasztanak, míg az átlag amerikai csupán 14,5-et. Ám ez is háromszoros növekedés 1970 óta. (Nálunk, ha nem tévedek, 32 liter az egy főre jutó.)

Válasz

Óvatos Google-nyitás a bor felé
A hír meglehetősen ködös-homályos, de a Google egyik alapító tagja (azaz vagy Sergey Brin vagy Larry Page) birtokot készül vásárolni. Hol vásárol egy igazán okos tojás? Én ki nem találtam volna, bár van benne ráció - Új-Zélandon. A kiszemelt birtok kb. 50 hektáros, Mebus-nak hívják, és Wairarapában található. A fajtaválaszték: merlot, chardonnay, pinot noir és sauvignon blanc. A tudósító megjegyzése szerint az érintett Google-atya meglepően szerényen választott, hiszen a 18 milliárdos vagyonból többre is futná.

Válasz

Mona Lisa ükunokái ma is borászkodnak
Nagy megkönnyebbüléssel nyugtáztuk, hogy a Heidelbergi Egyetem könyvtárában őrzött Agostino Vespucci inkunábulum egyik lapszéli jegyzete végre tisztázta, hogy a Mona Lisa modellje valóban Lisa Gherardini volt, akit a férje után Giocondaként ismerünk. Az olaszok amúgyis Giocondának hívják a festményt és nem Mona Lisának. Lényeg a lényeg: Gherardini kisasszony leszármazottai közé tartozik a Guicciardini Strozzi család, akiknek egész birtok-gyűjteményük van, de elsősorban Vernaccia di San Gimignanoban alkotnak maradandót.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu