Italozók kollektívája: Tea (fórum)

Szeretettel köszöntelek a Italozók Kollektívája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 217 fő
  • Képek - 80 db
  • Videók - 39 db
  • Blogbejegyzések - 49 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 475 db

Üdvözlettel,

Italozók Kollektívája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Italozók Kollektívája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 217 fő
  • Képek - 80 db
  • Videók - 39 db
  • Blogbejegyzések - 49 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 475 db

Üdvözlettel,

Italozók Kollektívája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Italozók Kollektívája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 217 fő
  • Képek - 80 db
  • Videók - 39 db
  • Blogbejegyzések - 49 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 475 db

Üdvözlettel,

Italozók Kollektívája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Italozók Kollektívája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 217 fő
  • Képek - 80 db
  • Videók - 39 db
  • Blogbejegyzések - 49 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 475 db

Üdvözlettel,

Italozók Kollektívája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Tea

Ezt a témát Kovács Istvánné Mária Magdolna indította 16 éve

 kedveled-e a teát? Hogyan készíted el?

Hozzászólások eddig: 3

Új hozzászólás

A hozzászólás hossza legfeljebb háromezer karakter lehet

Ez egy válasz üzenetére. mégsem

Hozzászólások

Öhl Krisztina üzente 14 éve

Hjaj... :) Egy csésze forró, illatos teaaaa. Kis pihenő sok rohanás után. Nekem a narancsos a legeslegkedvencebb! =)

Válasz

Nagy Ági üzente 16 éve

Kértek egy teát?Biztosan Nektek is jólesik a hűvös napokon. No és milyen teát innátok? Forrót, jegeset, zöldet, feketét? Citrommal, tejjel vagy mézzel kéred? Karamellás teaHozzávalók 1 személyre: 1 teáskanál teafű vagy 1 csomag filteres tea,2 dl víz, 2- 3 teáskanál cukor, víz, ízlés szerint tej, tejszínhab és fahéj a díszítéshezKészítsd el a teát, majd fedd le és hagyd állni a főzetet. Ezalatt tedd a cukrot egy kis edénybe és mokkáskanálnyi vizet hozzáadva (1 - 2 csepp) forrósítsd meg. Várd meg, míg a cukor világosbarna lesz, ekkor öntsd ki egy porceláncsészébe. Öntsd rá a teát és ízlés szerint tejet. Díszítheted tejszínhabbal, amelynek tetejére fahéjat szórsz.  Tej-teaHozzávalók: 1 l tej, 2 kávéskanál tealevél vagy 2 filter feketetea, méz, citrom- vagy narancshéj.A tejet forrald fel, és amikor forr, tedd bele a teát. A tűzről levéve többször keverd meg és 10 percnyi állás után leszűrheted. Ízlés szerint édesítve, jól behűtve fogyaszd! Ízesítheted egy kevés reszelt citrom- vagy narancshéjjal is. Mentatea Hozzávalók 4 csészéhez: 1 evőkanál tea, 6 friss mentaág, 5 dl vízEgy teáskannába tedd bele az ágakról leszedett mentaleveleket és a teát, majd forrázd le a vízzel és hagyd állni 5-6 percig. Ezután szűrd le az italt és azonnal, még forrón szervírozhatod. Legegészségesebb - és kifejezetten fogyasztó hatású - ha minden édesítőszer nélkül fogyasztod, de ízlés szerint cukorral, vagy mézzel is ízesítheted.  Méhecske jégpályájaHozzávalók: 4 filter Earl Grey tea 1/3 csésze méz, 3 csésze almalé, 3 csésze víz, citromkarikákA forrásban levő vízbe tedd bele a filtereket és hagyd állni 4-5 percig. Vedd ki a filtereket, és tedd bele a teába a mézet és az almalevet. Jól keverdk el, majd add hozzá sok-sok jégkockát. Fűszeres teaHozzávalók: 2 filter fekete tea, csipetnyi szegfűszeg, őrölt fahéj és kardamom-magKülönösebb szaktudásra itt sem lesz szükséged. Főzz teát, majd dobáld a kannába a fűszereket. Kis ideig hagyd állni, majd szűrd le a teát egy lábosba. Takaréklángon kevergetve melegítsd újra. Adj esélyt más fűszereknek (pl. gyömbér, csillagánizs) is, kísérletezz bátran az ízekkel. Narancsos tea Hozzávalók 4 csészéhez: 2 kávéskanál Ceylon-i tea, 5 dl víz, 2 db narancs, 2 evőkanál méz, 4 szem szegfűszeg, 1 darab fahéjA forrásban lévő vízhez add hozzá a fűszereket, majd 4 percig forrald, és add hozzá az egyik narancs kifacsart levét és a mézet. Egy teáskannába szórd bele a teát, szűrd rá a fűszeres vizet és öt percig hagyd állni. A másik narancsot - héjastul - szeleteld vékonyra és oszd szét a csészékben, majd erre öntsd a narancságyra a forró teát. TeapuncsHozzávalók: 1 csomag Puncs fűszerkeverék (Kotányi, Knorr) fél liter vörösbor, 2 filter teafű, rum, cukor, narancslé tetszőleges mennyiségbenVálaszthatod a készen kapható Puncs keveréket, így nem kell időt vesztegetned a különböző fűszerek beszerzésével. A fél liter vörösbort melegítsd fel fél liter vízzel, borítsd bele a fűszerkeveréket, majd lógasd a mixbe két filter feketeteát. Bolondítsd meg cukorral, rummal, naranccsal - a mennyiségekkel improvizálhatsz szabadon.Tipp: a gyerekek sem maradnak ki a jóból, ha a bort narancslével helyettesítjük. Fahéjas tea Hozzávalók 4 csészéhez: 2 ek assami tea, 5 dl víz, 2 darab fahéj (egész), 3 db szegfűszeg, cukorA vizet forrald fel, add hozzá a fűszereket és lassú tűzön további 10 percig forrald. A teát szórd egy teáskannába, öntsd rá a fűszeres vizet, 4-5 percig hagyd állni, végül forrón szűrd a csészékbe.  

Válasz

Nagy Ági üzente 16 éve

Egy csésze forró tea. Tudtátok, honnan ered a teafogyasztás szokása? A legenda a kínai Sen-nung császár nevéhez köti a teafőzés kezdetét, miszerint Kr. e. 2737-ben a császár ivóvizét forraltatta (a kínaiak már akkor rájöttek, hogy a forralatlan víztől könnyebben megbetegednek), és a hirtelen támadt szél belesodort néhány teacserjelevelet a vízbe. Így fedezték fel, hogy a főzet finom, és hamarosan ráébredtek egyéb tulajdonságaira is, például a ma már mindannyiunk számára ismert élénkítő hatására, amihez szintén egy érdekes kis történet kapcsolódik. Úgy tartják, hogy miután Bodhidharma, a zen buddhizmus alapítója a falnak fordulva, lótuszülésben kilenc évig meditált, és már nem bírta a fáradtságtól szemeit nyitva tartani, levágta két szemhéját, és ebből nőttek ki az ébren tartó tea levelei. A tea Kína déli tartományaiban őshonos. A teacserje leginkább rózsabokorra emlékeztet, virága pedig csipkerózsára. A teatermesztés nagy odafigyelést, gondoskodást igényel. Li-Yün kínai költő a 8. században így énekelt a jó minőségű tea követelményeiről: "A tealevél legyen ráncos, mint a tatár lovas csizmája, fodros, mint a jól megtermett bivaly szügye, fénylő, mint zsenge fuvalattól felborzolt tó, illatos, mint a hegyek közt felszálló pára, zamatos és lágy, mint az esőtől frissen áztatott föld." A kínaiak szinte kizárólag zöld teát isznak, ami a cserje ág végi, még ki nem feslett hajtásából származó levélkékből készül, enyhén megsodorva (annak érdekében, hogy a forrázás során jobban érvényesüljön aromája) a napon szárítva készül. A tea termesztése, főzése és fogyasztása eleinte az uralkodók kiváltsága, és a kolostorokon belüli élet része volt. A kínaiak úgy tartották, hogy a tea meghosszabbítja az életet, ezért orvosságképpen itták. A kínai bölcsek hitték, hogy aki teát fogyaszt, annak képességei tiszták lesznek, valamint megszabadulhat felesleges kilóitól, éber és friss lesz. Kínában a teavizet rézből vagy agyagból készült teafőzőkben, üstökben forralták. Idővel aztán a nép körében is elterjedt a teafogyasztás szokása, teázók nyíltak, ami a társasági élet színterévé vált.Kínából előbb-utób átterjedt a teafőzés szokása Japánba is, ahol a 8. században már teát szolgáltak fel az uralkodói udvarban ünnepi alkalmakkor. Nagy kincsnek számíthatott akkor még a tealevél Japánban, hiszen ők maguk csak a 12. században kezdték el nagy gondossággal a termesztést. Engelbrecht Kampfer a Holland Kelet-indiai Társaság orvosának elmondása szerint, egy alkalommal, amikor a társaság igazgatójával kihallgatáson volt a császárnál, a tea felszolgálása közben az egyik szolgálattevő előkelőség a csészét átnyújtva figyelmeztette őt arra, hogy a teát úgy igya, hogy a csésze tea egy itsebót (négyszögletes aranypénzt) ér.A teát nem illett egyszerre felhajtani, három lassú korttyal illett megkezdeni a teaszertartást. Japánban a teaszertartás elterjedésének idején feudális harcok dúltak, ezért nem csoda, ha a teázás egyben a mindennapok sűrűjéből való kikapcsolódás és a békés elmélyülés érzését is adta.Hamarosan aztán megjelent egy újabb "vetélytárs", az indiai tea, mely az Assam nevet viselte büszkén. Az Indiában termett tea több dologban is különbözött kínai társától. Nagyobb levelei erősebb, pikánsabb ízt adtak, koffeintartalmuk magasabb volt, és gyakrabban lehetett szüretelni is. A helyi klíma kedvezett az indiai teának, a termés minősége évről évre javult, s ez megpecsételte a kínai tea sorsát.Előbb-utóbb a tea fogyasztása bekígyózott Európa országaiba is, többek között Angilába. Az angolok eleinte nem tudtak mit kezdeni a hajósok által Távol-Keletről szállított tealevelekkel. Kezdetben a leveleket leforrázták, és kenyérrel ették, a főzetet kidobva. A 18. században aztán a Holland Kelet-indiai Társaságnak köszönhető, hogy megismertette az angolokat a teaszertartás szokásaival.Igencsak borsos ára miatt a tea eleinte csak az előkelőbb és tehetősebb osztályok része volt, a szállítási költségek csökkentésével azonban egyre nagyobb teret hódított. Sokáig kávézókban mérték a teát éppúgy, mint más italt, pl. a bort. Ezek hanyatlása után jelentek meg az ún. teakertek.Az angolok igen erős teát főznek, melyet cukorral, mézzel, citrommal, sok esetben tejjel vagy tejszínnel isznak, sőt gyakran dzsemet is tálalnak az ital mellé, hogy vendégük ezzel ízesítse teáját.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu